Ezt a zoknimalacot ennek a leírásnak a segítségével készítettem, pár apróbb módosítással.Az alábbiakban a malac elkészítésének módját olvashatjátok.

Az egyes lépésekhez képeket is készítettem, ha mégse lenne teljesen érthető akkor jelezzétek.
Kiindulásnak egy rövid szárú, női bokazoknit használtam, ami azért volt kihívás, mert kicsisége miatt szinte alig maradt hely a lábaknak. Ha nem ilyen zoknit használtam volna, hanem egy hagyományos bokazoknit, akkor pontosan a fenti, angol nyelvű leírás alapján jártam volna el. A kettő fő vonásaiban megegyezik. Lássuk az én verziómat.

Hozzávalók:
1 pár rövid szárú női bozokni (vagy gyerek bokazokni)
tömőanyag
tű, cérna kézi varráshoz vagy varrógép
olló
himzőfonal az archoz és a farokhoz

image1. A zoknikat kifordítottam, lelapítottam mintha benne lenne egy láb (tehát nem profilból ahogy a csomagolásban van!) és a sarok részüket összecsippentettem úgy, hogy kiálljanak. Az egyik zoknit közvetlenül a sarokrész alatt elvágtam, a leeső kis részből lesz majd két láb.

2. A levágott zoknit a színére fordítottam és jó alaposan kitömtem tömőanyaggal. A másik zokni sarokrészére varrógéppel varrtam egy V alakot – ez lesz a malac füle – úgy, hogy csak a sarokrész legyen levarrva és a zokni szára ne lógjon bele. Bele kell nyúlni és elsimítgatni a szárat és a lábrészt. Majd kivágtam a V alak belsejét. Kézi varrás esetén a V alakot előbb ki kell vágni és az így keletkezett részeket a V mentén átöltéssel vagy pelenkaöltéssel összeölteni.

3. A füles zoknirész lábujjrészét is levágtam, ebből lesz a maradék két malacláb. A füles darabon keletkezett nyílást ívesen levarrtam, ahogy a fekete vonal jelöli a képen, (bocsánat a girbegurbaságért) majd a felesleget leágtam. Kézi varrás esetén fércöltéssel kell a nyílást bevarrni, majd a végén a cérnát meghúzni úgy, hogyteljesen összehúzódjon.

4. A füles részt is színére fordítottam, a fülekbe kis tömőanyagot tettem és ráhúztam a már kitömött testre úgy, hogy a füles rész nyitott zokniszára szépen körbevegye a másik zokni lábujjrészét. Már egészen malac formája van! A két kis leeső darabot kifordítottam és rávarrtam a lábformákat az aljukat nyitva hagyva majd kivágtam. Kézi varrás esetén előbb kell kivágni és utána összearrni az íves részeket. A sarokrészt előbb szétvágtam, hogy ne legyen útban a varrásnál.

5. A lábakat kitömtem, és kézzel felvarrtam a testre. Ez volt a malackészítés legpepecsebb része, mert próbáltam úgy varrni a lábakat, hogy mindig egy kis szegélyt visszahajtottam a lábba de a fránya zokni pont az ellenkező irányba pöndörödik.

6. Íme, el is készült a még arctalan zoknimalac. Az orrlukakat és a szájat a kerek részre hímeztem, a szemeket pedig közvetlenül a fülek alá. Lehet szemnek gyöngyöt is varrni, vagy akár szem-gombot is. Ha lett volna ilyen lilás-bordó cérnám, akkor a két zokni találkozásánál körbe végigvarrtam volna az orr-részt, hogy semmiképpen se csússzanak el egymáson, így viszont a szemeket hímeztem úgy, hogy az alsó zoknit is hozzáöltöttem. A farkát én csak ráhímeztem, a fenti verzió drótot von be zoknianyaggal ami nem túl gyerekbarát és nekem amúgy se maradt egy centi anyagom se.

Tádám! Ha készítetek ilyen malacot, küldjetek róla képet!

Tagged with →  
Share →

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük