Már jó ideje adós vagyok ezzel a leírással és hiába voltak meg az elkészítés közbeni fotók és maga a varrás is gyorsan, úgy látszik, hogy a hogyan készül post sokkal tovább tart. A végeredményt mutatom egyben először, ha még nem láttátok a facebookon és a hajtás után jön a részletes leírás képekkel.

Volt nekem egy nagyon jófajta csíkos pulóverem, ami valahogy úgy ment össze a mosásban, hogy az ujja meg a szélessége megmaradt, a hosszából meg eltűnt vagy 20 cm. Mivel teljesen jó állapotban volt még egy ideig csak kerülgettem, remélve, hogy megszáll az ihlet. És akkor elolvastam ezt. A nadrágot mindenképpen meg szerettem volna csinálni, a sapka csak később jutott eszembe.

Hozzávalók:

  • 1 felnőtt pulóver
  • fonal a sapka bojtjaihoz
  • gumi a nadrág derekához, ha nincs elég rugalmas passzéja
  • varrógép (kézzel is megvarrható de sokkal szebb és gyorsabb géppel)
  • olló, cérna
  • gyerkőc által használt nadrág mintának, méretek levételéhez

Sapka – hogyan készül – nehézségi fok – amíciózus kezdő

1. Lemértem a gyerek fejét, körbe és homloktól a tartkójáig is. Ennek megfelelően vágtam egy akkora darabot a pulcsiból, ami a fej körméretére nyúlik, tehát alapjáraton kisebb annál. Egyszerűen rápróbáltam a fejére a nyúlós anyagot, hogy lássam, mennyi éri körbe, ehhez hozzájön a varrásráhagyás, ami +2cm. A sapkához mindenképpen kell a passzé mert gumizni mégse lehet, az összekapná az egészet és kényelmetlen is lenne. A passzét vissza fogjuk hajtani, ezért ennyivel nagyobbra kell mérni a sapka magasságát. Vagy az egész passzét hajtjuk vissza, vagy ha ekkora mint az enyém, akkor csak a felét. Ha csak keskeny passzénk van, akkor arra rá kell hagyni még varrásráhagyásként 1 cm-t, és úgy kell levágni a pulcsi aljáról!
Szélesség: fejkörméretre nyúló anyag + 2 cm
Magasság: kb. homloktól- tartkóig x 2 – passzéval együtt

2. A passzé részt a visszahajtás miatt a visszájával kifelé varrjuk oda, így majd a szinére fordul a hajtáskor.

3. Az anyagot félbehajtjuk, a sapka fő része a visszáján, a passzé a színén látszik így. A tetején és az oldalán is levarrjuk a jelölt részig. Mivel a passzét majd visszahajtjuk, ezért a maradék részt csak kifordítás után varrjuk le a más oldalon, a passzé fonákján.


4. Elkészítjük a két bojtot és rávarrjuk a sapka csücskeire. És ennyi is az egész.

Nadrág – hogyan készül – nehézségi fok haladó
1. Levágtam a nadrág ujjait a leghosszabbra, amit még egyenesen vágni lehet belőle. Az ujjak csuklórésze lesz a babanadrág alja, a tetején a varrás egy darabon levágva majd összevarrva pedig a popsirésze. Egy L-es férfipulcsiból szerintem max. egy 2-3 évesre való nadrág jön ki, ez egy M-es női pulóver, az elkészült nadrág 92-es méret lett. Mivel a derekához a pulóver levágott derékpasszéját használtam, ezért külön derékgumi nem kellett és így a nadrág is nagyobb lett.

2. Lemértem egy épp használatban lévő nadrág derék-ülep távolságát és a belső szárhosszat és így határoztam meg a varrandó méreteket. Mivel a nadrágszárakhoz még hozzá terveztem varrni egy derékrészt, azt is beleszámoltam.

3. Kifordítottam mindkét szárat és visszabontottam a tetejéről mérve a varrást úgy, hogy a passzé résszel majd megfelelő derék-ülep távolságot adjon. Az én derékrészem jó magas lett, a passzé is magas ezért csak kb. 10 centit bontottam vissza. Ha nincs ilyen passzé, akkor annyit kell visszabontani, hogy a teljes derék-ülep távolság + visszahajtás a derékgumihoz beleférjen!  Majd a visszabontott részeket összeillesztettem, összetűztem és egyben levarrtam. Ez a varrás a nadrág eleje-közepétől fut a feneke-közepéig.

4. Ezután hozzávarrtam a passzé részt. Mivel ez egy rövidebb darab volt és meg kellett nyújtanom, hogy körbeérjen, ezért először körben tűztem meg, a nadrág anyagát folyamatosan húva. Ezután varrtam össze a passzét. Ha nincs passzé, akkor a derékrészből kb. 2 cm-t vissza kell hajtani, levarrni és abba lehet belefűzni a gumit. És készen is lett a nardág!

Share →

One Response to Babasapka és -nadrág felnőtt pulcsiból

  1. Hetey Istvánné says:

    Sziasztok!!Ez nekem nagyon jó ötlet lett máris veszem elő a varrógépet na meg a megunt pulóverem!!!Nagyon köszönöm!!!!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük