A korábbi bejegyzésben már megmutattam azokat a kis játékkonyhákat, amik inspiráltak engem is a saját verziónk elkészítésére. Sok-sok köszönettel tartozom, mert ez a projekt nem jöhetett volna létre Szabolcs asztalos barátom és Adélapa aka Lipilee nélkül. A konyha elkészítéséhez szükség van körfűrészre, nekem ilyen nincsen ezért profi segítséget kellett kérnem a mosogató helyének kivágásához.

Hozzávalók – lapozás után

 • Ikea Fullen mosdószekrény – 3 545 Ft
 • Ikea Bekväm fűszertartó polc – 805 Ft
 • Ikea akasztó (amit mi használtunk azt nem találom, de a Lillången pl. jó lenne csapnak fejjel lefele) – 200 Ft
 • 1 db max. 25 cm átmérőjű fém keverőtál mosogatónak, olyan kell, aminek van pereme, hogy be lehessen ragasztani
 • 1 db Ikea Pannå fekete tányéralátét, ebből vágtam ki a két főzőlapot (13,5 cm és 18 cm átmérőjűek) – 400 Ft
 • 1 db Ikea Ljuda tányéralátét, a hátulja tükörszerű, ebből vágtam ki a sütő “üvegajtaját” (24×20 cm) 400 Ft
 • 2 db hosszú fém fogantyú, ami a szekrényhez jár az nagyon gagyi – pl. az Ikea Lansa jó lehet – 1 510 Ft
 • 1 db 60×35 cm-es bútorlap 3 oldalán élzárva vagy fa lap (pult)
 • 1 db 55×85 cm-es bútorlap 3 oldalán élzárva vagy fa lap (hátlap)
 • 5 db fa bútorgomb – mondjuk ilyen – 600 Ft/ 5 db
 • Elemes, ledes kislámpa – 2 500 Ft
 • szögek, csavarok, ragasztó, fúró, olló, akrilfesték a gombokhoz, pác vagy festék a kispolchoz

Összesen: 9 960 Ft + bútorlap (én a fogantyúkat és a bútorlapokat kivágva kaptam 5 000 Ft-ért Szabolcstól, így ez a kiskonyha 12 850 Ft-ba került)

Lelőhelyek:

 • Ikea
 • Barkácsbolt – a fogantyúkat, búrorlapot itt érdemes megvenni, utóbbit méretre is vágják, sőt, szerintem ha megvan a mosogatótálka akkor annak való lyukat is tudnak helyben vágni

Elkészítés:

A hozzávalókat beszerezzük. A mosdószekrény gyári teteje nem használható mert azon ugye van egy lyuk a szifonnak, ezért van szükség a 35×60 cm-es bútorlapra/falapra. Ha barkácsboltban vagy otthon mi vágjuk le a bútorlapot, akkor nyilván élzárni nem lehet majd, ezért az éleket célszerű pl. dekortapasszal leragasztani.

Vágjuk ki a mosdó helyét és ragasszuk be, ezután rögzítsük a szekrény tetejére a pultot, ragasszuk rá a kivágott főzőlapokat. Az ajtókat még ne szereljük fel, mert új lyukakat kell rá fúrni a hosszú fogantyúknak és a kis gomboknak. Ha lehet, használjuk fel a gyári lyukakat. Fessünk számokat/fokozatokat  3 db kis gombra, hideg/meleg jelet a maradék kettőre – ez utóbbit egyelőre tegyük félre. Vágjuk ki a sütő üvegét reprezentáló alátétdarabot (20×24 cm) és ragasszuk az egyik ajóra. Rögzítsük a fogantyúkat és a gombokat majd szereljük fel az ajtókat. A sütő rész ugyanúgy baloldali pántokkal oldalra nyílik, nem bukóajtó, mint egy igazi sütőnél de ez talán a kis felhasználókat kevésbé zavarja és sokkal könnyebben is elkészíthető.

A hátlapon is fúrjuk ki a lyukakat a csapnak, a hideg/meleg gomboknak és a rögzítendő polcnak. A polcot hagyhatjuk natúran is, én az utálatos fehér vastaglazúrral festettem le, napokig száradt és jó ronda lett sajnos. Szóval ne vastaglazúrral fessétek le! Ha megvannak a rögzítések helyei akkor fel lehet szögelni a hátlapot. A kislámpát a polc alá rögzítettük, ami nem volt teljesen jó ötlet így, mert ez a lámpa nyomós, nem kapcsolós és az egész világító felületét felfele kell nyomni a ki- és bekapcsoláshoz, ami egyrészt egy másfél évesnek még nehéz, másrészt nem tart ellen a polc és az is felemelkedik…ezt még javítani kell.

A gyári lábakat nem használtuk fel, túl rondák voltak és végül úgy tűnt, hogy egyelőre nem is kell magasítani a szekrényen. Egyelőre csak kis filckorongokon áll, hogy lehessen tologatni ha útban lenne. Ha majd szükség lesz rá, akkor kerítünk 4 csinosabb lábat neki. Adél egyébként imádja, rendszeresen főz, takarít, mosogat benne, nagyon örülök, hogy rászántuk magunkat az elkészítésére.

Tagged with →  
Share →

One Response to Saját készítésű játékkonyha – 2. rész, hogyan készül

 1. EV says:

  ez AKKORA, hogy minden nap meg kell néznem, hogy minél több érvem legyen megcsináltatni apával! 🙂

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük