Nagyon sanyarú sorsa van nálunk a cerkáknak. Egyrészt folyamatosan leesnek és összetörik a hegyük, rommá hegyezem őket és hamar elfogynak másrészt valahogy sosem kerülnek vissza a kis pöttyös pohárkába, ahol a helyük lenne. Arra gondoltam, hogy ha készítenénk valamilyen tolltartószerűséget nekik akkor hátha nagyobb lenne a motiváció az elpakolásra. Egy feltekerhető változatot gondoltam ki, de nem számítottam arra, hogy ilyen nehéz ügy lesz a kis tartó-hurkák megvarrása. Nem is a konkrét varrással volt gondom hanem a megfelelő méret kimérésével. Próbálkoztam mindennel, zipzártalppal a ceruza mellett varrni, kimérni, letűzni de sehogy se stimmeltek. Azért a végén csak rájöttem, el is mesélem gyorsan:

Hozzávalók: az anyagdarabok méretét 1 cm-es varrásráhagyással együtt adom meg de vedd figyelembe a ceruzáid méretét is!

  • 2 db 21×23 cm-es anyag, lehet különböző is
  • 1 db 21×23 cm-es vasalható, vékony közbélés
  • 2 db 6×19 cm-es anyag a pánthoz
  • 1 db 10×28 cm-es anyag a hurkákhoz
  • 1 pár beüthető vagy varrható patent

Elkészítés:

Az anyagokat vasalás után kiszabtam, a közbélést a fődarabhoz vasaltam. Kiválasztottam a belső felét a cerkatartónak, nekem ez a barna (szélessége 21 cm, magassága 23 cm) és a függőleges felezővonalát megrajzoltam.

A 10×28 cm-es anyagdarabot, amiből majd a hurkák készülnek a hosszú oldalain 1 cm-t visszahajtottam, levasaltam és cikk-cakk öltéssel levarrtam. (a fotókon csak az egyik fele ilyen levarrt az én verziómnak mert túl későn jöttem rá, hogy ez bizony kihagyhatatlan, különben a visszahajtásba beleakadnak a cerkák!) Ezt színével felfelé a barna anyagra helyeztem úgy, hogy a függőleges felezővonaluk egybe essen, majd ezen a vonalon rávarrtam a hurkarészt  a barna alapra. A virágos anyag felső szélénél húztam egy egyenest szabókrétával a barna anyagra, hogy legyen mihez igazodni.

Először baloldalra varrtam 6 hurkát, majd jobboldalra. Azért varrtam középről kiindulva, hogy ha elcsúsznék akkor ne legyen annyira csálé, így legalább a közepe tuti a közepén van.

Felhajtottam a virágos anyagot és szorosan a varrás mellé helyeztem a ceruzát, figyelve arra, hogy szép függőleges legyen ez is. Majd a ceruzát vonalzónak használva bejelöltem a helyét, úgy, hogy fölül kilógjon a jelölés, hogy lássam, amikor majd varrom. Sokat szórakoztam, hogy vajon mekkora hurka kell egy ceruzának, végül 2 cm-eket mértem, a következő képen mutatom, hogy hogyan.

Itt már egy hurkával megvagyok, de mindegyik ugyanúgy készül. A barna anyagon bejelölök egy ceruzányit (kb. 1 cm), látszik is, ahogy kilóg a jelölés. A virágos anyagon viszont 2 cm-t. Ez a két vonal fog egybeesni varrásnál, ezáltal keletkezik a kis hurka. Ezeket egymáshoz illesztve tűzöm le az anyagokat és varrom össze őket. Utána ki kell próbálni, hogy tényleg belefér-e egy ceruza, mert ha a végén derül ki, hogy a középső hurka lett kicsi akkor szentségelés lesz.

6 hurkát készítek ezen az oldalon, az utolsónál a hurka-anyag szélét is aláhajtom, úgy tűzöm és varrom le. A másik oldalon ugyanígy elkészítem a 6 hurkát.

A pánt két részét szinükkel befelé összevarrom U-alakban az egyik keskenyebb végét nyitva hagyva, azon keresztül fordítom ki. Levasalom, egyenes öltéssel ugyanígy U-alakban levarrom. A két alaprészt szintén szinükkel befelé egymásra helyezem- a hurkák belülre kerülnek – és az egyik oldalán kb. 10 cm-t szabadon hagyva összevarrom.

Ezen a résen kifordítom, levasalom, a résnél is belülre hajtva levasalom az anyagszéleket. Ide illesztem be – az eldolgozatlan felével befelé – a pántot, rögzítem gombostűvel majd egyenes öltéssel az egész alaprészt körbevarrom, ezzel rögzül a pánt is. Beleütöttem a patentokat, lehet varrható is bár kisgyerekek szerintem a beütőset könnyebben tudják kezelni. Most már csak rá kell venni a tulajdonost, hogy rendeltetésének megfelelően használja is! Ha elkészítitek, kérlek küldjetek képet róla.

Tagged with →  
Share →

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük