A KÉK – Kortárs Építészeti Központ LAKATLAN__Töltsd Újra! programja keretében összeállított pályázatunk kiegészítő információ olvashatóak ezen az oldalon.

Kisgyerekes szülőként saját bőünkön tapasztaltuk, hogy a gyerekek születésével megváltozott családi helyzet sok esetben összeegyeztethetetlen a napi 8-10 órás főállású munkával, részmunkaidős vagy munkahely által gyermekfelügyeletet is biztosító lehetőségek pedig szinte nem is léteznek.

Szeretnénk létrehozni egy olyan valódi közösségi helyszínt Budapesten, ahol a kisgyermekes szülők is folytathatják munkájukat a gyereknevelés mellett vagy éppen belevághatnak új dolgokba, tapasztalt szakemberek segítségére támaszkodva. A cél egy olyan közösségi bázis létrehozása – hasonlóan a már Budapesten is évek óta működő coworking irodákhoz – ahol az időszakos, 1-2 órás hot desk bérléstől a fix, havidíjas rendszerben működő iroda- és tárgyalóhasználatig széles körű irodai szolgáltatásokból választhat az ügyfél. A Lakásműhely különlegessége, mellyel egyedüliként jelenne meg a közösségi irodák piacán, hogy szolgáltatásai mellé gyermekfelügyeletet is vállal a helyszínen. Így a kisgyermekes szülők is bátran folytathatják gyermekük születése előtt végzett munkájukat anélkül, hogy bölcsödébe kellene adniuk gyermeküket vagy a megkeresett pénzt azonnal bébiszitterre kellene elkölteniük.

A közösségi iroda a gyermeknevelés éveiben elszigetelődött szülők számára fontos színtere lehet valódi, a gyermekek érdekein túlmutató felnőtt kapcsolatoknak, első lépése lehet a munkaerőpiacra való visszatérésnek.

A Lakásműhely stábja:

Szalai Juli – Két kislány anyukájaként 3 éve vagyok otthon különböző betűszavas státuszokban, értékesítéssel kombinált belsőépítész állásomat váltottam az anyaságra. A Lakásműhelyt azért indítottam el két évvel ezelőtt mert szerettem volna a hozzám hasonló, kreativitástól szétpukkadó, kisgyermekük mellett is dolgozni szándékozó szülőtársakat összefogni, kezdetben csak kézművesség vonalon. Az ötlet a műhelyek és a sok-sok beszélgetés során kinőtte és kiforrta magát és létrejött a közösségi iroda gondolata. Üzletvezetői és saját személyes tapasztalataimat is felhasználva egy olyan munkahelyet szeretnék létrehozni, ahol a munka és a család elvárásai között egyensúly teremthető.

Villei Barbara – Egy négyéves nagyfiú és egy egy éves ikerpár anyukája vagyok. A gyerekek születése előtt terméktervezéssel, grafikával foglalkoztam, és jelenleg ez a mindennapos házimunka és anyai feladatok véget nem érő sorában egyre jobban hiányzik. Keresem a lehetőséget, hogy hogyan hangolhatom össze az időnként fél-, időnként teljes munkaidős anyaságot és a szakmámhoz való visszatérést. A Lakásműhely 2.0 létrehozása erre most egy remek lehetőség, és más hozzánk hasonlóan aktív kisgyerekes anyukákon is segíthetek.

Fehérvári Tamás vagyok, 1 gyerekes apuka (egyelőre). Jelenleg alkalmazásban állok és az informatikában dolgozom. Érdeklődésem a projekt iránt kétirányú, egyrészt komoly hiánypótló vállalkozásnak tartom az ötletet, másrészt hiszek az önálló üzleti siker lehetőségében is. Rettenetesen nagy ma a magyar munkaerőpiacon a kismamák kiszolgáltatottsága és a reintegrációs lehetőségek korlátozottak. Ebben fejlődnünk kell és felzárkózni a nyugathoz.

Igényfelmérő kérdőívünk itt található, eddig 106 kisgyermekes szülő töltötte ki.

Külföldi példák:

The Third Door Londonban

Ellie’s coworking  + childcare Seattle-ben

Barátaink, akikkel szívesen dolgoznánk együtt ezen a projekten:

           

        

Cikkek a témában, főleg angol nyelven

Alaprajzi elrendezés minta, egy 130 m2-es budapesti lakás alapján